Coeliakie en magnesium. Glutenintolerantie en tekort vaak hand in hand

Coeliakie en magnesium

coeliakie en magnesium

Coeliakie en magnesium

Coeliakie kan zich zowel bij kinderen als bij volwassen openbaren.

Coeliakie en magnesium. Coeliakie (spreek uit: seuliakíé) is een intolerantie voor gluten en valt onder de auto-immuunaandoeningen. De Nederlands naam voor coeliakie is glutengevoelige spruw, niet-tropische spruw of glutenintolerantie.
Dat wil zeggen dat mensen met coeliakie gluten niet verdragen.

Coeliakie en magnesium

Glutenintolerantie veroorzaakt verschillende buikklachten

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut (khorasan tarwe, een oergraan).
Daarnaast is haver in Nederland vaak besmet met tarwe en het wordt daarom meestal ook niet verdragen door mensen met coeliakie. Voedsel dat gluten bevat, veroorzaakt bij mensen met coeliakie een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als deze regelmatig met gluten in aanraking komen. Dit veroorzaakt verschillende buikklachten. Op den duur kan de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken en zijn er geen darmvlokken meer over. Het oppervlak van de dunne darm is dan glad en te klein geworden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden.
Het gevolg is dat men een tekort krijgt aan vitaminen en mineralen en in gewicht afneemt. Hierdoor ontstaan allerlei klachten in het lichaam.
Coeliakie is de meest voorkomende voedselintolerantie in de westerse wereld.

Op dit moment zijn er ongeveer 25.000 mensen in Nederland bij wie coeliakie is vastgesteld. Het werkelijke aantal mensen met coeliakie is waarschijnlijk veel hoger omdat de klachten niet altijd direct herkend worden. Het is waarschijnlijk dat het afweersysteem bij patiënten gluten herkent als een schadelijke stof, waartegen afweerstoffen (antistoffen) worden gemaakt. Als reactie kunnen vervolgens bepaalde afweercellen het slijmvlies van de darm afbreken. Coeliakie komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Magnesiumolie

Gezond & fit met Himalaya magnesium

Goed voor lichaam en geest 

Coeliakie en magnesium

Glutenintolerantie en magnesium

Coeliakie en magnesium. Gluten intolerantie en magnesium tekorten gaan vaak hand in hand als gevolg van de effecten van de malabsorptie (verstoorde opname van de door de verteringsenzymen gesplitste voedingsbestanddelen door de darm ) van coeliakie. Magnesium is belangrijk in alle stofwisselingsprocessen en een tekort aan magnesium kan ingrijpende gevolgen voor de coeliakie patiënt hebben. Volgens het Linus Pauling Instituut, een gerenommeerd onderzoeksinstituut voor orthomoleculaire geneeskunde gelegen aan de Oregon State University, kan een te laag magnesium niveau leiden tot een te laag calciumgehalte. Lage eiwitniveaus kunnen ook magnesium niveaus beïnvloeden. Deze effecten kunnen deels het brede scala van symptomen en ongemakken verklaren waaraan coeliakie-patiënten vaak lijden.

Doe hier de magnesiumtekort zelftest

Sharing is Caring