Diabetes en magnesium. Verband tussen diabetes en magnesiumtekort

Diabetes en magnesium

diabetes en magnesium

Diabetes en magnesium

Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen de ontwikkeling van diabetes en een magnesium tekort.


Diabetes en magnesium. Magnesium is een mineraal dat de bloedsuikerspiegels reguleert waardoor het een cruciale rol heeft bij het voorkomen, behandelen en zelfs krijgen van diabetes. Normaal gesproken stijgt de bloedsuikerspiegels na het eten van een maaltijd. Insuline is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegels niet te ver stijgen om beschadigingen aan de ogen, vaten, zenuwen en nieren te voorkomen.

Diabetes en magnesium

Er zijn 2 soorten diabetes

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten. Diabetes type 2 komt het vaakst voor: 9 van de 10 mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Overgewicht en weinig beweging, maar ook oudere leeftijd naast erfelijke aanleg vergroten de kans. Vroeger heette diabetes type 2 ‘ouderdomsdiabetes’.

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen. Vroeger heette diabetes type 1 ook wel ‘jeugddiabetes’. Deze vorm van diabetes komt veel minder vaak voor: 1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

Extra Magnesium is nodig bij diabetes

Voor een gezonde bloedsuikerspiegel zijn er twee belangrijke mineralen nodig. Magnesium en calcium. Zonder magnesium kan insuline niet voldoende ontvankelijk zijn om glucose toe te laten in de cellen.

Diabetes en magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat diabetici wellicht zelfs wat extra magnesium nodig hebben om tekorten aan te vullen voor de werking van insuline in het lichaam. Diabetici zijn vaak extra gevoelig voor een onbalans in magnesium en calcium.

Diabetes en magnesium

Bij diabetespatiënten word vaak een relatief tekort aan magnesium gevonden.

Nieuwe onderzoeksresultaten geven een waardevolle betekenis aan de magnesiumsuppletie-therapie voor preventie en genezing van diabetessymptomen type 2, gecombineerd met obesitas en vroegtijdige verouderingsklachten.
Diabetespatiënten zijn erg gevoelig voor ongewenste uitwerkingen op de bloeddruk, de bloedvetten (lipogenesis) en het netvlies.

De werkzaamheid van vitamine C en magnesium werd onderzocht bij 56 diabetici. Tijdens magnesiumsuppletie trad een bloeddrukverlaging op bij insulineafhankelijke diabetici.

Magnesium stimuleert eveneens de insulinereceptoren van de spiercellen, bevordert de cellulaire glucose-influx (toevoer) en verhoogt de enzymactiviteit van enzymen in de rode bloedcellen, die o.a. de afbraak van glucose tot pyruvaat (eindproduct van de afbraak van suikers, vetten en eiwitten) reguleert. Er zijn aanwijzingen dat magnesium de insulinereceptor-binding wijzigt en verbetert.

Magnesiumolie

Gezond & fit met Himalaya magnesium

Goed voor lichaam en geest 


Volgens sommige onderzoekers is magnesium de second messenger van het insulinehormoon; magnesium kan de glucose-geïnduceerde insuline-secretie reduceren. Diabetes en magnesium, een combinatie die nagenoeg onlosmakelijk met elkaar is verbonden.

Dr. Fedon Lindberg, befaamd internist uit Noorwegen, sprak in Nederland over zijn bijzondere aanpak bij diabetes, waaronder magnesiumsuppletie.

Magnesium blijkt ter preventie en behandeling een belangrijke rol te spelen bij leefwijze gerelateerde aandoeningen zoals overgewicht, diabetes, insuline resistentie, schildklier en cardiovasculaire ziekten.

Het is gebleken dat diabetici een hogere bloedsuikerspiegel hebben én een lager magnesium level. In combinatie met een verminderde nierwerking kan dit verklaren waarom er niet voldoende magnesium achter blijft in het lichaam.

Ook vitamine D3 suppletie helpt bij Diabetes 2. Vitamine D3 suppletie vermindert de kans op insulineresistentie. Doe hier de Vitamine D3 check

Doe hier de magnesiumtekort zelftest

Sharing is Caring