Epilepsie en magnesium. Vaak sprake van zeer laag magnesiumniveau

Epilepsie en magnesium

epilepsie en magnesium

Epilepsie en magnesium

Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort

Epilepsie en magnesium. De diagnose van epilepsie wordt gesteld op grond van de kenmerkende verschijnselen en aan de hand van een elektro-encefalogram (EEG ofwel ‘hersenfilm’), dat bij de verschillende soorten aanvallen kenmerkende stoornissen laat zien. Een MRI-Scan kan epilepsie niet aantonen. Wel kan de oorzaak van epilepsie, als er epilepsie is vastgesteld, door een MRI duidelijk worden, indien er sprake is van afwijkingen in het gebied dat de epilepsie veroorzaakt.

Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort.


Epilepsie en magnesium

Beperking magnesiumopname bij epilepsie

Onderzoekers vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling. Zeker de moeite waard om epilepsie en magnesium met elkaar in verband te brengen en te testen.


Bij epileptici lijkt het bloedplasma te weinig magnesium te bevatten en de ernst van epilepsie lijkt direct in verband te staan met de ernst van het magnesiumtekort.

Epilepsie wordt gekenmerkt door een abnormaal lage hoeveelheid magnesium in het bloed, in de vloeistof uit het ruggenmerg en de hersenen, dat overprikkelbaarheid veroorzaakt in bepaalde gebieden van de hersenen. Er zijn vele gemelde oorzaken van epilepsie die zeer verbeteren of met magnesiumaanvulling verdwijnen.

Magnesium bij epilepsie: onderzoek

In een proef met 30 epilepsie patiënten was dagelijks magnesiumsuppletie per dag via transdermale toepassingen of via voedingssupplementen voldoende om met succes aanvallen onder controle te houden. Een andere onderzoek ontdekte dat hoe lager het magnesiumniveau in het bloed, des te heviger de epilepsie was. In de meeste gevallen werkt magnesium het best in combinatie met vitamine B6 en zink. In voldoende concentratie, beperkt of vertraagd magnesium de elektrische ontlading van een geïsoleerde groep hersenencellen.

Dierproeven toonden aan dat zelfs de aanvankelijke uitbarsting van de cellen van de ontladende zenuw, die een epileptische aanval start met magnesium kan worden onderdrukt.

Een tekort aan magnesium gaat samen met hyperactiviteit, leer problemen en epilepsie. Bij epilepsie wordt het belang van magnesiumreserves onderstreept bij hyperactiviteit waardoor normalisering van de gedragsproblemen plaatsvindt.

Door voldoende magnesiuminname kunnen stuiptrekkingen, geheugenstoornissen en epilepsieaanvallen dikwijls worden voorkomen.

Doe hier de magnesiumtekort zelftest

Magnesiumolie

Gezond & fit met Himalaya magnesium

Goed voor lichaam en geest 

Sharing is Caring