Waarom magnesium. Het activeert enzymen betrokken bij DNA synthese

Waarom magnesium

magnesium informatie

Het multi-méér-energie-mineraal

Waarom Magnesium?

Veel mensen vragen zich af of het wel nodig is om voedingssupplementen te gebruiken als je gezond en gevarieerd eet.  Als je alleen biologisch en dan liefst nog biologisch dynamisch voedsel eet zou je wellicht voldoende magnesium kunnen binnenkrijgen. Maar onze voeding groeit veelal in aarde die door de zeer intensieve bemesting behoorlijk vergiftigd is (Nederland heeft de meest vervuilde grond van Europa) en waarin steeds minder mineralen te vinden zijn.

Magnesium is een belangrijke levensbehoefte die de mens na zuurstof en water nodig heeft. Magnesium is onmisbaar tijdens ons hele leven: tijdens de zwangerschap, tijdens de neurologische ontwikkeling van het kind en als preventief middel tegen de veroudering van de hersencellen.
Voor mij valt het mineraal magnesium onder de basissuppletie voor iedereen, jong of oud. In mijn praktijk kom ik dagelijks kinderen en ouderen tegen met een enorm tekort aan magnesium, met alle gevolgen van dien. Ik raad ze dan ook aan magnesium te gaan gebruiken. Waarom magnesium? ik zal proberen het kort en zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Waarom magnesium

Wat is magnesium en wat doet het voor je?

Magnesium is een zeer belangrijk mineraal, net zoals zink, ijzer, chroom en calcium, zonder dit magnesium kan je in feite niet leven. Himalaya magnesium valt onder de minerale zouten en is daarom de enige 100% natuurlijke vorm. Wij zijn in de oertijd uit de zee ontstaan, en ons lichaam neemt de natuurlijke zeezouten het makkelijkst op.

Himalaya magnesiumolie is magnesiumchloride in een vloeibare vorm en magnesium vlokken zijn een vaste vorm van magnesiumzout. Lees hier alles over Himalaya magnesium.

Magnesium kan niet door het lichaam aangemaakt worden en zullen dat dus uit onze voeding moeten opnemen. Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden enzymatische processen in ons lichaam. Het gaat vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. De belangrijkste functie van magnesium is dat het de enzymen in het lichaam activeert, waaronder enzymen betrokken bij DNA synthese.

Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast reguleert dit mineraal het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam. Het zorgt voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede bot opbouw, groei en ontwikkeling. 

Waarom magnesium

Balans calcium en magnesium

De balans tussen calcium en magnesium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium is een echt antistress-mineraal, het heeft een zeer kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, terwijl calcium juist de spieren aanspant. Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Magnesium reguleert het hartritme en de bloeddruk. Het hart kan niet functioneren zonder voldoende magnesium. Het zorgt ook voor ontspanning van de spieren, maar ook van de hersenen waardoor je bijvoorbeeld goed kunt slapen. Daarnaast helpt magnesium te beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in het lichaam. Magnesium zorgt er dus voor dat voedingstoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie. Magnesium zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de kilometerslange zenuwen in ons lichaam moeten reizen. Magnesium helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans.

Waarom magnesium

Bewerkt voedsel bevat weinig magnesium

Door bewerking van ons voedsel in een fabriek, zoals het toevoegen van aspartaam (ofwel E951) of MSG (ofwel (mono) natriumglutamaat of E621), wordt magnesium aan voedsel onttrokken. Zelfs het simpel verhitten van voedsel, met name in de magnetron, zorgt er al voor dat magnesium verdwijnt uit gezonde producten.

Bedenk ook dat het gebruik van gangbare geneesmiddelen zoals plasmiddelen, maagzuurremmers, de pil, antibiotica en insuline ervoor zorgen dat het lichaam magnesium veel minder goed kan opnemen.

Het lichaam heeft bij veel en intensief sporten extra magnesium om snelle verzuring te voorkomen en magnesium helpt het lichaam bovendien om sneller te herstellen na inspanning.

Magnesiumolie

Gezond & fit met Himalaya magnesium

Goed voor lichaam en geest 

Sharing is Caring