Magnesium informatie: Magnesium terecht de vonk van het leven.

Magnesium informatie

Magnesium informatie. Magnesium wordt ook wel ‘de vonk van het leven’, het ‘anti-stress mineraal’ het ontspanningsmineraal en het ‘wondermineraal’ genoemd. Dat is niet zo gek, elk orgaan in ons lichaam, en dan met name het hart, de spieren en de nieren, hebben namelijk het mineraal magnesium nodig. Magnesium is zelfs een belangrijke levensbehoefte die de mens nodig heeft, na zuurstof en water.

Magnesium is onmisbaar tijdens ons hele leven: tijdens de zwangerschap, tijdens de neurologische ontwikkeling van het kind, maar zeker ook in de periode dat we wat ouder worden.

Magnesium is onmisbaar tijdens ons hele leven: tijdens de zwangerschap, tijdens de neurologische ontwikkeling van het kind, maar zeker ook in de periode dat we wat ouder worden.

Magnesium is nodig als preventief middel tegen de veroudering van de hersencellen en degeneratieve ziektes. Ons lichaam wordt nog te vaak gezien als een statisch bouwwerk, maar niets is minder waar. Het lichaam muteert zich via celdeling continu en daarvoor heeft het magnesium keihard nodig.

70 - 80% van de mensen in de westerse wereld heeft een magnesiumtekort
magnesium informatie afbeelding magnesiumkristallen

Magnesium informatie

Magnesium zorgt voor veel lichaamsprocessen

Magnesium informatie. Magnesium speelt een rol bij vele lichaamsprocessen, wel meer dan 350 enzymatische processen. De belangrijkste functie van magnesium is dat het de enzymen in het lichaam activeert, waaronder enzymen betrokken bij DNA synthese. Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast reguleert dit mineraal het calcium, koper, zink, kalium en vitamine D- gehalte van het lichaam. 


Magnesium zorgt daarnaast voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede bot opbouw, groei en ontwikkeling. De balans tussen magnesium en calcium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning. Magnesium is namelijk een echt antistress-mineraal, het heeft een onderschatte geestelijke kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, terwijl calcium de spieren aanspant. Een hoge calciumopname zorgt voor een relatief magnesiumtekort en omgekeerd. Magnesium reguleert het hartritme en de bloeddruk. Het zorgt voor ontspanning van de spieren, maar ook van de hersenen waardoor je bijvoorbeeld significant beter en ononderbroken kunt slapen. Daarnaast helpt magnesium te beschermen tegen zware metalen en chemische stoffen in het lichaam.

Magnesium informatie

Onderzoek magnesiumtekort

Uit onderzoek blijkt dat tussen de 70 en de 80% van de mensen in de westerse wereld tegenwoordig een tekort aan magnesium heeft, waarvan het overgrote deel zich daarvan niet bewust is. Uit onderzoek vanuit de Amerikaanse overheid bleek dat meer dan 70% van de Amerikanen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid absoluut niet haalt, sterker nog ruim 20% bleek nog niet de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te halen. Magnesium is te vinden in voeding, maar door de verarming van de bodem door landbouw en kunstmest is het gehalte aan magnesium niet meer zo hoog als het vroeger was. Er wordt veel magnesium uit onze bodem onttrokken. Bovendien krijgen we niet meer zoveel binnen door de bewerking van onze voedingsmiddelen.

Frisdrank, medicijnen, suiker en chemicaliën in ons milieu zorgen voor een verhoogde magnesiumbehoefte en versnelde uitscheiding van het mineraal. Ook een ongezond voedingspatroon kan dus leiden tot deficiënties. Volgens de richtlijnen van de gezondheidsraad hebben volwassen mannen of zwangere vrouwen dagelijks zeker 300-350mg nodig en volwassen vrouwen 250-300 mg. Ook deze hoeveelheden worden door sommige specialisten als nauwelijks toereikend beschouwd. Het scheelt per land, per continent. Het westerse voedingspatroon bevat hooguit 200 mg per dag. Een tekort kan verder ontstaan door slechte opname in de darmen (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn) of het kan zijn dat teveel magnesium het lichaam verlaat.
Magnesium wordt uitgescheiden via urine of zweet.

Wat is de oorzaak van een magnesiumtekort, waar kun je het aan herkennen en wat zijn oplossingen?

Stress ?? belangrijke oorzaak magnesiumtekort

Magnesium informatie. Een andere belangrijke oorzaak is stress, uit wetenschappelijk onderzoek (Galland L. 1991-1992) blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van magnesium via de urine hebben. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport. Sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers en de anticonceptiepil, kunnen ook bijdragen aan een magnesiumtekort. Andere oorzaken zijn te hoge uitscheiding via de nieren, te hoge of te lage hoeveelheden glucose in het bloed (ongecontroleerde diabetes), verminderde activiteit van de bijschildklier, gebruik van plaspillen, langdurige diarree, bij ernstige brandwonden, bij zwangerschapsvergiftiging of na een chirurgische ingreep.

Dr. Mark Sircus noemt magnesium cruciaal voor de gezondheid, hij stelt dat ernstige tekorten mogelijk kunnen leiden tot diabetes, beroerte en kanker. Een licht tekort leidt volgens hem mogelijk al tot nervositeit, prikkelbaar zijn, depressieve gevoelens, verwarring, tics, trillen, slapeloosheid en overgevoeligheid voor geluid.

Dr. Carolyn Dean is zowel regulier als natuurkundig arts en heeft magnesium als een van haar specialisaties. Ze is auteur van verschillende boeken zoals ‘How to change your life with magnesium’ en ‘The magnesium miracle’. Zij gebruikt vaak de quote van Thomas Edison waardoor ze vaak de dokter van de toekomst wordt genoemd.

Wat zijn de gevolgen van een magnesium tekort?

Zij legt uit dat uit onderzoek blijkt dat voldoende magnesium de hersencellen zal beschermen tegen de schadelijke effecten van aluminium, beryllium, cadmium, lood, kwik en nikkel. Wanneer er te weinig magnesium is kan uiteindelijk Parkinson en Alzheimer ontstaan, aldus Dr. Dean. Dit blijkt overigens ook uit wetenschappelijk onderzoek (Costello RB, Moser-Veillon PB, 1992). Als het magnesiumgehalte te laag is krijgen metalen veel sneller toegang tot de cellen.

Magnesiumtekort en hartfalen, onderzoek signaleert oorzakelijk verband.

De Amerikaanse onderzoeker Paul Mason stelt vanuit literatuuronderzoek dat magnesiumtekort de afgelopen vijftig jaar een rol heeft gespeeld bij hartfalen van ongeveer 8 miljoen Amerikanen.

Hij heeft daarbij gegevens gebruikt van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw waaruit blijkt dat heel veel Amerikanen veel te weinig magnesium binnenkrijgen. Zoals gezegd is stress een grote oorzaak van magnesium tekort, hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger ben je voor stress. Zo blijf je in een vicieuze cirkel. Bij een tekort aan magnesium kan meer adrenaline vrijkomen waarop je lichaam alert blijft alsof je continu in gevaar bent. Adrenaline komt vrij om snel alert te zijn in gevaarlijke situaties, maar laat bloedvaten vernauwen, bloeddruk verhogen en laat het hart sneller kloppen en is dus niet gezond als het lang aanhoudt.
Hoe meer adrenaline, des te groter het verlies van magnesium. Weer die vicieuze cirkel. Paniekaanvallen, angstaanvallen en depressie kunnen het resultaat zijn. Zweeds onderzoek (Rylander R. 1996) wijst uit dat de inname van magnesium hier in het westen niet alleen te laag is, maar volgens dit onderzoek is het aantal hartritmestoornissen en hartinfarcten bij mannen hierdoor toegenomen. Een ander onderzoek (Sales CH, Pedrosa L de F, 2006) stelt dat het aantal hartinfarcten en gevallen van hoge bloeddruk toeneemt door de lage inname van magnesium en dat het bovendien ook de oorzaak kan zijn van diabetes.

Magnesiumtekort...dan aanvullen door

magnesiumsuppletie?

Zoals gezegd ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium door de Nederlandse Gezondheidsraad op 250 en 350 per dag. In Amerika is dit ongeveer tussen de 350 en 400 per dag. Dr. Carolyn Dean stelt dat dit net genoeg is om tekorten te voorkomen, maar dat wij voor een optimale gezondheid wel twee keer zo veel kunnen hebben.
Zij raadt het zeewier kelp aan als een van de voedingsmiddelen die het meeste magnesium bevat, 1 theelepel bevat ongeveer 30 milligram. Een gemakkelijke manier om kelp binnen te krijgen is door het eten van (glutenvrije) kelpnoodles.
Een eetlepel amandelen bevat ongeveer 33 milligram magnesium. Andere goede bronnen van magnesium zijn noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Chlorofyl, de stof die zorgt voor de groene kleur in planten, bevat een magnesiumatoom. Hoe donkerder de groene kleur, des te meer magnesium. Magnesium zit verder in superfoods als rauwe cacao, spirulina, chlorella en hennepzaad. 

Je kunt daarnaast, als suppletie, ook kiezen voor een natuurlijke magnesiumolie of serum die je op de huid aanbrengt zodat de magnesium meteen door de huid wordt opgenomen. Dagelijks een voetenbad of 3 keer per week een ligbad nemen met Magnesium is bijzonder heilzaam. Bij gebruik van supplementen wordt vaak 200-400 mg per dag aanbevolen.
Neem de supplementen niet meteen voor het eten, omdat dit mineraal maagzuur nodig heeft om opgenomen te kunnen worden. Een uur voor het slapen gaan is een goed moment omdat het een ontspannende werking heeft. Lichte diarree kan een symptoom zijn van een teveel aan magnesium en bij nierfalen is het zaak magnesiumsupplementen te vermijden. Een magnesiumtekort kan dus ernstige gevolgen hebben voor het lichaam, maar ook psychische klachten kunnen het gevolg zijn. Wanneer je last hebt van meerdere van bovenstaande symptomen, is het zinvol om een aantal weken meer magnesium aan je dieet toe te voegen en zo te kijken of de klachten verbeteren.

Himalaya magnesiumolie

  • Goed voor de spieren.
  • Activeert je energie.
  • Helpt bij vermoeidheid.

Bestel hier met
 5% korting!

Himalaya magnesium olie
Sharing is Caring