Natriumbicarbonaat | zuiveringszout | toepassingen gebruik en tips.
  • Home  / 

Natriumbicarbonaat toepassingen, gebruik en tips

Natriumbicarbonaat toepassingen, gebruik en tips

Natriumbicarbonaat toepassingen, gebruik en tips

1001 toepassingen met Natriumbicarbonaat-Zuiveringszout-Baking Soda

Onze grootmoeders gebruikten het al als reinigingsmiddel in de keuken. Maar wist je dat natriumbicarbonaat, beter bekend als zuiveringszout of Baking soda, ook een heus wondermiddel is voor je schoonheid en gezondheid?

1. Als zachte scrub

Natriumbicarbonaat is het ideale product om dode huidcellen te verwijderen en jou opnieuw een stralende teint te bezorgen. Maak een mengeling van een handvol hydraterende huidcrème en een koffielepel zuiveringszout. Breng dit mengsel in ronde, draaiende bewegingen aan op de huid. Daarna gewoon wegspoelen met lauw water.

2. Voor een frisse adem

Kan iedereen nog ruiken dat je vanmiddag knoflook of kaas gegeten hebt? Dan biedt natriumbicarbonaat de oplossing! Een onfrisse adem wordt veroorzaakt door bacteriën die zijn achtergebleven op je tong. Maak mondwater door één koffielepel natriumbicarbonaat op te lossen in een glas water. Spoel daarmee een paar keer je mond en je zal merken dat niemand nog achteruit deinst van je slechte adem…

3. Voor een relaxerend bad

Niets doet zo’n deugd voor je huid en om te ontspannen als een warm bad waarin je het badzout gewoon vervangt door bicarbonaat. neem ruim 2 theekopjes natriumbicarbonaat en voeg daar indien mogelijk en gewenst 500/1000 gram magnesium badkristallen aan toe.

Een weldaad voor lichaam en geest. Je laat de vermoeidheid achter in het badwater en je slaapt, zeker als je een voet-of ligbad neemt vlak voor het slapen gaan rustiger en met minder onderbrekingen.

4. Voor glanzend haar

Om weer een gezonde en glanzende haardos te krijgen, volstaat het om één koffielepel natriumbicarbonaat aan je shampoo toe te voegen. Een keer per week is voldoende om het gewenste effect te bereiken.

5. Als deodorant

Verschijnt er een vochtige kring onder je oksels, maar heb je geen deodorant binnen handbereik? Geen paniek: gewoon bicarbonaat uit de keuken brengt de oplossing. Masseer je oksels enkele seconden met een beetje natriumbicarbonaat. Wacht vijf minuten om het goedje opnieuw af te spoelen en je zal merken dat je zweetgeur helemaal weg is!

6. Voor wittere tanden en minder tandsteen

Je droomt van een echte reclame-smile, maar je ziet op tegen de moderne bleektechnieken omdat deze ofwel te duur ofwel te agressief zijn? Doe een klein beetje zuiveringszout of soda op je tandenborstel, al dan niet gecombineerd met tandpasta, en poets daarmee stevig je tanden. Het smaakt niet zo lekker maar is bijzonder effectief. Je zal merken dat je tanden zichtbaar witter worden. Dit hulpmiddeltje is ideaal voor mensen die veel roken en/of koffie drinken. En je tandarts zal zich verbazen tijdens de halfjaarlijkse controle: veel minder tandsteenvorming.

7. Voor zachte of vermoeide voeten

Eelt op je hielen of voetzolen kan je te lijf gaan met een beetje natriumbicarbonaat en water. Aarzel niet om de ruwe lichaamsdelen stevig in te wrijven met dit mengsel. Je zal zien: het is zéér efficiënt en bovendien verdrijft het ook onaangename voetgeurtjes! Ook wanneer je vermoeide voeten of benen hebt, kan een voetbad met natriumbicarbonaat wonderen doen. Daarna kan je je voeten of benen eventueel inwrijven met een zachte bodylotion of olie

8. Verzacht huidirritaties en lichte brandwonden

Je bent gestoken door een insect, je huid is roodverbrand door te lang in de zon te blijven of je hebt jeukend eczeem of psoriasis? Bevochtig dan een steriel verband en doe er wat natrimbicarbonaat op. Leg dit op de wonde en laat het erop tot het kompres droog is. In het begin zal het even branderig aanvoelen, maar bicarbonaat heeft echt een antibacteriële werking en zal de pijn of huidirritatie verzachten.

9. Tegen aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies, die de neiging hebben om vaak terug te komen. Aften komen zeer veel voor: ongeveer twintig procent van de bevolking heeft weleens last van aften. Natriumbicarbonaat is een onschuldig én doeltreffend middel om aften te bestrijden. Doe een klein beetje zuiveringszout op je vingertop en dep daarmee de aft. Let wel: dit zal even pijn doen! Maar de wond zal sneller genezen. Lijkt dit jou toch iets te drastisch? Dan kan je ook mondwater maken van een koffielepel zuiveringszout in een glas water. Spoel daarmee je mond verscheidene keren per dag.

10. Bij keelpijn

Wanneer je keelpijn hebt, is natriumbicarbonaat opnieuw een doeltreffend hulpmiddel. Doe één eetlepel natriumbicarbonaat, één eetlepel bruine suiker en één eetlepel keukenzout in een glas water. Gorgel hiermee driemaal per dag. Het mengsel smaakt misschien wat vies maar je keelpijn zal verdwijnen als sneeuw voor de zon!

11. Bij een moeilijke spijsvertering

Je hebt een opgeblazen gevoel in de maag, last van maagzuur of je darmen rammelen na een (te zware) maaltijd? Drink dan een glas water waaraan je een halve koffielepel natriumbicarbonaat toegevoegd hebt. Als de klachten blijven aanhouden, kan je dit na een paar uur herhalen.

12. Bij sinusitis en verkoudheden

Dit is een goedbewaard geheim uit grootmoeders tijd. Natriumbicarbonaat tegen sinusitis en verkoudheden. Maak een zoutoplossing op basis van water en bicarbonaat. Doe dit mengsel in een klein flesje (een uitgespoeld flesje van een neusspray met druppelteller is perfect!), buig het hoofd achterover en laat langzaam enkele druppels van de zoutoplossing in beide neusgaten druppelen. Na enkele behandelingen zal je merken dat je opnieuw vrijer kan ademen en de sinusitisklachten verminderen. Dit trucje kan je ook toepassen bij snipverkouden kinderen die nog te jong zijn om zelf hun neus te snuiten.

13. Spoelmiddel voor groenten

Je bent dol op gezond voedsel en vermijdt ‘bespoten’ groenten. Maar zelfs bij biologische groenten kunnen soms vervelende beestjes (insecten) achterblijven. Voeg daarom een eetlepel bicarbonaat toe aan je spoelwater en je krijgt de meest zuivere groenten op je bord!

14. Als ondersteuning van een detoxkuur!

Doe een halve tot één koffielepel bicarbonaat in 250 ml (lauw) water. Voeg daar een halve uitgeperste citroen aan toe. Drink dit langzaam op. Je kunt het ook combineren met een biologische thee. Daar kan voor de smaak nog wat (imker)honing aan worden toegevoegd maar doe dat nooit bij water dat kokend heet is.. lauw/warm werkt het beste, dat behoudt alle werkzame (ontstekingsremmende) stoffen in de honing.

Natriumbicarbonaat toepassingen, gebruik en tips

Natriumbicarbonaat kopen in de webshop van Himalaya magnesium

Magnesiumolie

Gezond & fit met Himalaya magnesium

Goed voor lichaam en geest 

Sharing is Caring