Obesitas en magnesium. Magnesium ondersteunt glucosewaarden

Obesitas en magnesium

Obesitas en magnesium

Obesitas en magnesium

Magnesium reguleert ook de natrium-, kalium- en calciumwaarden

Vele honderden enzymen in ons lichaam zijn afhankelijk van het mineraal magnesium. Zo ook de enzymen die betrokken zijn bij het produceren van energie uit suiker en vet. Magnesium reguleert ook de natrium-, kalium- en calciumwaarden en is verder betrokken bij het reguleren van de bloeddruk, de bloedsuikerwaarde, alsmede de functie van ons spierstelsel, zenuwstelsel en immuunsysteem.

Magnesium ontspant de spieren en de geest en is een belangrijk mineraal om aan te vullen bij stress. In tegenstelling tot calcium wordt over het algemeen weinig aandacht geschonken aan magnesium terwijl ons gangbare Nederlandse menu veel te weinig magnesium bevat.

Obesitas en magnesium

Magnesiumolie positief effect bij overgewicht

Een nieuw magnesium - bij - overgewicht onderzoek illustreert dat suppletie met magnesium leidt tot diverse gunstige veranderingen bij mensen met overgewicht.

Een studie onder 14 gezonde personen met overgewicht (Body Mass Index ?25) toont dat een dagelijkse suppletie met magnesium gedurende 1 maand resulteert in een significante daling van het nuchtere C-peptide. C-peptide of connecting peptide is een stof die in de alvleesklier vrijkomt bij de vorming van insuline. Dit onderzoek toont aan dat magnesiumoliesuppletie bij overgewicht kan leiden tot een verbetering van diverse metabole processen. (stofwisseling)


Magnesium bij overgewicht is een noodzakelijke cofactor voor sommige enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van glucose en insuline. Een te klein gehalte aan magnesium verhoogt het risico op het metabool syndroom.

Het metabool syndroom is een verzameling afwijkingen die de kans vergroot op onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en galstenen; de diagnose wordt gesteld als ten minste drie van de volgende factoren aanwezig zijn: overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd bloedsuikergehalte, meer serumtriglyceriden (bepaalde vetstoffen) in het bloed, en een verlaagd hdl cholesterolgehalte.

Magnesiumolie

Gezond & fit met Himalaya magnesium

Goed voor lichaam en geest 

Obesitas en magnesium

Magnesium heeft een gunstige werking op het metabool syndroom

Amerikaanse onderzoekers gingen het effect van voedingssupplementen met magnesium na bij 535 oudere personen (179 mannen en 356 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar) in Boston tussen 1981 en 1984. Hun analyse toont aan dat de toevoer van het mineraal magnesium een omgekeerd evenredig verband heeft met het metabool syndroom. Mensen die dagelijks magnesium innemen hadden 64% minder risico voor het metabool syndroom vergeleken met mensen die het minst magnesium innamen. Het innemen van supplementen magnesium is ook omgekeerd evenredig met de Body Mass Index (BMI) en de nuchtere glucosewaarden.

Deze gegevens suggereren dat de toevoer van magnesium als preventie kan worden beschouwd bij oudere personen in de strijd tegen het metabool syndroom. Het metaboolsyndroom is een aandoening die (vooral) voorkomt bij overgewicht bij oudere personen.

Kijk zelf of je een magnesiumtekort hebt met de zelftest

Sharing is Caring