Osteoporose en magnesium

Osteoporose en magnesium
Calcium blijkt niet de oorzaak te zijn van osteoporose
Osteoporose en magnesium. Osteoporose komt meer en meer voor ook in Nederland ondanks voldoende calciumopname via bv melkproducten en kaas. Calcium blijkt dan ook niet de oorzaak te zijn van osteoporose. Veel meer spelen tekorten aan magnesium en vitamine D een rol.
Osteoporose en magnesium
Bij 50 jaar of ouder heb je een verhoogde kans op osteoporose
Osteoporose is het gevolg van afgenomen botmassa en verstoring van de bot-matrix, hierdoor is de botdichtheid verlaagd. Dit leidt tot een afname van de sterkte van de botten en een verhoogd risico op botbreuken, van met name de wervelkolom, heup, pols, bovenarm en bekken. Het risico op breuken neemt toe naarmate de leeftijd vordert.
Vanaf 75 jaar komen botbreuken en osteoporose steeds vaker voor. De afname van de botmassa begint echter al eerder. Een op de twee vrouwen en een op de vijf mannen van 50 jaar of ouder hebben een verhoogde kans om een botbreuk ten gevolge van osteoporose op te lopen.
Tot de leeftijd van ongeveer 35 jaar is de aanmaak van botten met elkaar in evenwicht. Voor een goede botopbouw zijn hoogwaardige voeding (let op teveel eiwit en suiker) met voldoende vitamine D, magnesium en calcium, lichaamsbeweging/sport en bij voorkeur ten minste een kwartier per dag blootstelling aan zonlicht van belang.
Tussen het veertigste en zestigste levensjaar begint de botdichtheid af te nemen. Osteoporose en magnesiumsuppletie, een nog vaak onderbelichte oplossing van dit steeds vaker voorkomende probleem.

Gezond & fit met Himalaya magnesium
Goed voor lichaam en geest
Osteoporose en magnesium
Magnesiumolie belangrijk bij oseoporose
Magnesium bij Osteoporose is dus erg belangrijk voor gezonde botten, misschien zelfs belangrijker dan calcium. 60% van de magnesiumvoorraad van het lichaam ligt opgeslagen in de botten, vooral in die van de polsen, dijbenen en wervelkolom.
Men heeft aangetoond dat bij mensen die aan osteoporose lijden het magnesiumgehalte in die botten lager is dan bij mensen die niet lijden aan osteoporose.
Een causaal verband lijkt hiermee aangetoond. Met name bij vrouwen geldt dat er na de laatse menstruatie minder oestrogeen wordt aangemaakt. Daardoor ontstaat er gedurende enkele jaren een proces waarin de botten brozer worden, ze ontkalken waardoor de kans op botbreuk toeneemt.
Osteoporose en magnesium
Magnesium werkt samen met vitamine D
Magnesiumgebruik bij osteoporose is van groot belang bij de calcium- en vitamine C-stofwisseling. Magnesium helpt bovendien het voor de botten zo belangrijke vitamine D om te zetten voor een efficiënte calciumopname. Magnesium helpt ook bij de vorming van nieuwe calciumkristallen in het bot en wordt in het lichaam vaak gebruikt als indicator voor de vraag of er nieuw bot wordt gevormd.