Reuma en magnesium.

Reuma en magnesium
Reuma gaat gepaart met ontstekingen
Reuma en magnesium. Reuma in de betekenis waarin huisartsen en specialisten (reumatologen) het woord gebruiken, is de verzamelnaam voor aandoeningen waarbij het lichaam een afweerreactie (immuunreactie) geeft tegen normaal, eigen lichaamsweefsel, resulterend in ontstekingen.
Reuma en magnesium
Wat is reuma nu precies en wat valt er allemaal onder de benaming reuma?
Verreweg de belangrijkste vorm van ‘reuma’ is reumatoïde artritis: daarbij richt de immuunreactie zich tegen de gewrichten en/of de omliggende peesscheden en slijmbeurzen, die dus ontstoken raken.
Ruim 400.000 mensen in Nederland hebben reumatoïde artritis.
Een veel minder vaak voorkomende vorm van reuma, waarbij dus ook sprake is van een auto-immuun-proces of -stoornis leidend tot ontstekingen, is bijvoorbeeld SLE (Systemische lupus erythematodes).
Het ‘Reumafonds’ in Nederland houdt zich niet aan bovengenoemde, door de artsen in Nederland algemeen gehanteerde betekenis van ‘reuma’ maar hanteert een andere betekenis, namelijk: álle aandoeningen die men kan hebben aan het bewegingsapparaat (gewrichten en de omliggende pezen, gewrichtsbanden en spieren) uitgezonderd klachten ten gevolge van een ongeval. Onder die definitie vallen dus de patiënten met reumatoïde artritis (420.000 in Nederland), maar ook de patiënten met artrose (gewrichtsslijtage; 1,1 miljoen mensen) en die met fibromyalgie (diffuse pijn in spieren, banden, pezen en kapsel om gewrichten, doorgaans zonder ontsteking; 240.000 mensen in Nederland).
Enkele van de ruim honderd aandoeningen die Reumafonds aldus schaart onder háár definitie van ‘reuma’, zijn reumatoïde artritis, artrose en fibromyalgie maar ook jicht, sclerodomie, acute reuma en ziekte van Bechterew.

Gezond & fit met Himalaya magnesium
Goed voor lichaam en geest
Reuma en magnesium
Magnesium wordt geadviseerd als ondersteuning
Reuma en magnesium. Magnesium is bijvoorbeeld een mineraal wat altijd wordt aangeraden bij klachten rondom spierweefsel, zoals het blesseren, verharden en ge- of overspannen zijn van spieren en dergelijke zaken. Zowel uw arts, als ook fysiotherapeut of andere (voeding) deskundigen zullen dit mineraal vaak in één of andere vorm aanraden als het gaat om het herstellen en doen ontspannen van onze spieren.
Het verband tussen een magnesiumtekort en reuma wordt in Nederland nog vaak onderschat zeker bij een auto-immuunziekte als Reuma. Het is erg raadzaam om erop te letten dat we voldoende hoeveelheden magnesium binnen krijgen.
Magnesium is een mineraal wat voor een grote verscheidenheid aan lichamelijke functies nodig is, waarvan de belangrijkste in het kader van reumatoïde klachten de volgende zijn:
* De signaaloverdracht door middel van ons centrale zenuwnetwerk.
* Het onderhouden en gezond functioneren onze spieren en spierweefsel.
* Het verstevigen van het menselijke skelet.
* Magnesium heeft een herstellende en helende werking op spier- en bindweefsel.
* Magnesium heeft een remmende werking op fysieke pijn, met name in het spierweefsel en in onze zenuwen.
* Magnesium helpt tegen gewrichtspijn (zoals bijvoorbeeld bij reuma, ziekte van Bechterew en artritis het geval is) en helpt om aan fibromyalgie gerelateerd pijn te verlichten.*
Ook bij de verzamelnaam reuma is er in combinatie met magnesium te weinig aandacht voor vitamine D3. Een laag vitamine D3 gehalte wordt in verband gebracht met meer pijn, minder beweeglijkheid en spierzwakte. Lees hier alles over vitamine D3 en/of doe de vitamine D3 check.
Naast vitamine D3 is kan het bij reumatische aandoeningen zeer interessant zijn om te kijken bij MSM organisch zwavel.
Een sterke combinatie bij reuma: MSM, vitamine D3 en magnesium.